Evita

Evita vertelt het verhaal van de First Lady van Argentinië in de jaren 40. Naast de vrouw van president Juan Péron is zij ook actrice en zangeres. Als jong, ambitieus meisje van het Argentijnse platteland reist Eva Duertes naar Buenos Aires, waar ze zichzelf omhoog werkt tot bekend actrice en uiteindelijk tot First Lady, buitengewoon geliefd bij het volk.

Iconisch

Het stuk is erg fragmentarisch. De spetterende, swingende nummers worden aan elkaar geregen door Che (René van Kooten). Van Kooten speelt deze rol met humor – met precies de goede dosis ironie – en maakt het stuk begrijpelijk. Het springt allemaal nogal van de hak op de tak en zonder Che zou het allemaal nogal verwarrend zijn. Zeker als men niet helemaal bekend is met het verhaal van Eva Peron kan het stuk een aaneenschakeling van losse stukken worden waarbij de volledigheid soms lastig te vinden is.

In elke fase van haar leven komt Evita goed tot haar recht

Brigitte Heitzer speelt een mooie Evita. In elke fase van haar leven komt Evita goed tot haar recht. Het is moeilijk te geloven dat de broze vrouw aan het einde van het stuk door dezelfde actrice gespeeld wordt die twee uur eerder nog de jonge Eva vol levenslust was. Evita’s hele leven moet in één voorstelling gespeeld worden, wat soms ten koste gaat van de ontwikkeling van het karakter. Zo werkt zij zich bijvoorbeeld naar de top door met verschillende mannen naar bed te gaan, maar aan het einde van het (pakkende) nummer is het niet helemaal duidelijk dat ze nu een persoonlijkheid is die bij het hele volk bekend is. Het iconische ‘Don’t Cry for me Argentina’, waarvoor de verwachtingen hoog zijn, zet Heitzer subliem neer en komt goed binnen. Een hoogtepunt!

De choreografie van de voorstelling is erg goed. Door de dansen, in combinatie met de muziek, heeft het publiek echt het gevoel zich in Argentinië te begeven. Het decor, in de vorm van een graftombe, is subtiel, maar in combinatie met de rauwe belichting zeer treffend.

Uitstekende cast, voortreffelijk negen-koppige live orkest en strakke choreografie

Evita is een ietwat verwarrende voorstelling voor het doorsnee publiek, maar de uitstekende cast, het voortreffelijke negen-koppige live orkest en de strakke choreografie maken dit meer dan goed. Ook de echte Webber liefhebbers kunnen dus rustig achterover leunen. 

Evita is nog tot en met april te zien in verschillende Nederlandse en Belgische theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.evitademusical.nl.

Door Yuki Hochgemuth

Foto’s: Roy Beusker