En Garde!

Of ze een voorstelling kunnen in elkaar steken. Ja, over positief coachen. Het zou op de Dag van de Trainer als afsluiter moeten getoond worden. Ja, dat is binnen drie weken. Jaak Lema en Remi De Smet moesten toch even slikken. Drie weken om iets te schrijven, te repeteren en technisch in orde te krijgen?! Zeker dat beiden ook andere activiteiten hebben, maar podiumbeesten als het zijn, gaan ze de uitdaging niet uit de weg. Met de ondersteuning van productiehuis Uitgezonderd! zetten ze in die drie weken een zeer sterke voorstelling op de planken! En Garde!

De essentie gespiegeld

Het verhaal gaat over de 14-jarige Vince. Hij is een groot schermtalent, maar ook een gewone jongen. Met dan ook de bezigheden van een gewone jongen. Een vriendinnetje en vrienden. Zijn trainer begrijpt dat en werkt zonder te veel druk op dat tienerleven te zetten. Wanneer Vince dan echter in een hogere trainingsgroep wordt gezet, met een veel ambitieuzere trainer en wanneer de beste club van het land hem graag wil binnenhalen, gaan de poppen aan het dansen. Zal hij blijven presteren op zijn niveau?

Degenen die het moeten brengen zijn de heren op de bühne. En daar loopt enkel talent te blinken

Het speelvlak is onderverdeeld in drie focusgebieden. Een klein podium, een videomuur en een loper die beide verbindt. Het publiek zit aan weerszijden van de loper opgesteld. De drie verschillende plekken worden slim gebruikt. Met enkele accessoires is het dadelijk duidelijk waarnaar je aan het kijken bent. Het moet ook gezegd worden dat producent Uitgezonderd! wonderen heeft verricht voor deze première. Een deeltje van een grote sporthal omtoveren tot een technisch werkend theater helpt om En Garde! tot zijn recht te laten komen. Stemmige belichting, goed geluid.

Maar degenen die het moeten brengen zijn de heren op de bühne. En daar loopt enkel talent te blinken. Jaak Lema zet hier zes verschillende personages neer. Zonder grote kledingwissels, fysiek is en blijft het Jaak, maar keer op keer zie je overduidelijk een andere persoon. Ieder met z’n eigenheden en karaktertrekken. Niet gemakkelijk, maar zalig gedaan. Remi De Smet heeft dan een iets makkelijker spelverloop, maar hij dompelt je ogenschijnlijk zonder enige moeite onder in de wereld van Vince. Met alle vreugde, alle onzekerheden en angsten, met alle teleurstellingen en problemen.

Dit stuk is een wijze les voor elke begeleider, leerkracht of ouder, het houdt een spiegel voor

Het is geen gemakkelijke wereld, zeker niet als je langs alle kanten aan hoge verwachtingen moet voldoen. Gelukkig is er zijn liefje, waarmee hij kan skypen tijdens zijn trainingen door. Dat liefje, gespeeld door Saranne Lodewijckx, verschijnt op het projectiescherm en zorgt voor enkele momenten van steun voor Vince. Omdat het opgenomen filmpjes zijn, is de timing van de interactie van groot belang. Die timing was al correct, al waren sommige pauzes nog net iets te lang. Deze scènes zijn zeer belangrijk om een diepere blik te krijgen in het ‘gewone’ leven voor Vince. Want het leven, dat is meer dan alleen sport!

En Garde! is een voorstelling die je de essentie duidelijk meegeeft: iedereen kraakt onder te veel druk. Je ziet het plezier van te sporten uit een tiener geperst worden. En het maakt ook duidelijk dat iedere begeleider daar een rol in heeft te spelen. Dit stuk is een wijze les voor elke begeleider, leerkracht of ouder, het houdt een spiegel voor de je vanzelf doet nadenken over jouw rol. En Garde! kan geboekt worden via producent Uitgezonderd! Meer informatie vind je op www.uitgezonderd.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort