De Toverlantaarn

Reeds achttien jaar vaart Piet Piraat uit met z’n Scheve Schuit. Hij laveert tussen al de Vlaamse en Nederlandse steden en legt aan bij sommige theaters. Deze week stuurde Stien Struis het schip naar het concertgebouw in Brugge waar de piraten hun fonkelnieuwe show De Toverlantaarn in première lieten gaan. Met recht en rede kozen ze deze prachtige locatie uit. Le Piet Piraat nouveau est arrivé!

Creatieve verademing

De keuze om in deze Brugse tempel van de akoestiek de première te geven is zeer symbolisch. De Toverlantaarn is een ode aan creativiteit en live muziek en spel!  Wie nu vreest dat Piet Piraat veranderd is, kan op z’n twee oren slapen; het aloude concept van de straffe piratenverhalen blijft overeind staan met dezelfde vier protagonisten. Peter Van De Velde, Anke Helsen, Dirk Bosschaert en Dirk Van Vooren spelen hun piraten alter ego als nooit tevoren. De creatieve invulling van de show is daarentegen veranderd.

Het is een zeer creatieve show die het de acteurs helemaal niet gemakkelijker heeft gemaakt

De show begint al met een verrassing van formaat. De piraten komen langs de zaal binnen als een ware fanfare. Kapitein Piet op kop, Stien met een triangel, Steven met vuilnisbak-cimbalen, Berend met de grote trom en achterop twee nieuwe piraten. Deze twee, Phil en Mon, zijn zeer belangrijk voor het nieuwe concept. Beide piraten spelen accordeon en zullen later nog vele andere functies vervullen.

Het verhaal is verzameling van vier korte verhaaltjes. De piraten hebben een toverlantaarn gekocht en wanneer een piraat daar een souvenir van een avontuur in steekt, toont de lantaarn wat er toen gebeurde. De scène wordt dan telkens omgetoverd naar een nieuwe locatie, de verhalen gaan van een ijswereld tot een onderwatergrot. Door zeer slim gebruik te maken van accessoires, doeken en chinees schaduwspel, wordt er een wereld van illusie geschapen waar je vanzelf in meegaat. Het enthousiasme van de kinderen in de zaal toont aan dat deze oude theatertechnieken wonderwel werken. De piraten vertellen en beleven hun avonturen doorspekt met hun gekende liedjes. Deze worden nu allen begeleid met livemuziek van de accordeonistpiraten.

Puur theater, alles met livemuziek en zang en dit maakt dat de voorstelling nog dichter bij het publiek staat

Deze Piet Piraat 2.0 verdient een dubbeldikke duim! Het is een zeer creatieve show die het de acteurs helemaal niet gemakkelijker heeft gemaakt. Naast teksten en choreo’s, moeten ze een tweede script doorlopen om alles op tijd en stond klaar te zetten. Maar het resultaat mag er wezen, zonder dat je ooit de indruk krijgt dat ze meer decorslepers zijn, wordt er keer op keer een ander uitzicht in scène gezet. Vaak heel suggestief, telkens passend. Zeer sterk werk van regisseur Tijl Dauwe hier. Ook de inzet van Phil en Mon (Wanne Synnave en Guus Herremans) is zeer geslaagd te noemen. Zij vormen de muzikale ruggengraat van de voorstelling, maar springen overal bij. Decorstukken verzetten, personages spelen, schaduwspeler, ze zijn de manusjes van alles in deze show.

De Toverlantaarn is een intiemere Piet Piraatshow dan alle anderen. Puur theater, alles met livemuziek en zang en dit maakt dat de voorstelling nog dichter bij het publiek staat. De liedjes blijven ook zeer goed overeind staan met deze begeleiding. De acteurs hebben duidelijk heel hard gewerkt om qua spel en zang zeer strak te kunnen blijven. Zeer mooie show, een creatieve verademing!

De Toverlantaarn speelt tot en met 1 mei doorheen heel Vlaanderen. Meer informatie & tickets vind je op www.studio100.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort