De Toekomstdroom

Kakelvers productiehuis Poolster Producties presenteerde in Theater De Maan te Mechelen hun allereerste musicalcreatie voor scholen: De Toekomstdroom. Tijdens deze indrukwekkende releaseshow werd een mooi idee gegeven waar een school naartoe kan werken met dit materiaal. Het lijkt alvast een project dat in vele scholen een plaatsje zou kunnen en mogen krijgen!

Realiteit haalt fictie in

Poolster Producties wil voor scholen maatschappelijk relevante musicals creëren. Zo kunnen de leerlingen niet alleen leren wat het is om een musical te spelen, ze krijgen nog een boodschap mee. Het is ook een feit dat door een musical op poten te zetten, een groep mensen altijd naar elkaar groeit, een ideaal concept om schoolgroepen sterker te laten worden dus. Poolster levert de muziek en het script, de leerlingen doen de rest.

Verschillende stijlen zorgen dat er voor elk wat wils is, zonder dat de eenheid in het werk verloochend wordt

De eerste creatie is dus De Toekomstdroom. Dit verhaal gaat over zes kinderen zoals je er in elke school vindt. Een populair meidengroepje, een broer en een zus en een eenzame, gepeste jongen. Ze hebben allemaal hun eigen dromen, maar die lijken maar niet te lukken. Als ze nu eens naar de toekomst konden gaan? Dan zouden die dromen veel sneller werkelijkheid worden! Maar de toekomst blijkt er niet zo rooskleurig uit te zien, integendeel. Daar willen de kinderen iets aan doen, dus ze gaan op zoek naar oplossingen in de toekomst en het verleden. De oplossing ligt echter ergens anders.

In vier repetities werd deze releaseshow op poten gezet. Het resultaat dat deze groep toont mag echter gezien worden. Het zijn dan ook bijna allemaal kinderen met podiumervaring. Het geeft ook dadelijk een zeer mooi idee wat deze musical kan worden met meer repetities door willekeurige leerlingen op een school. Een degelijk niveau lijkt voor iedereen haalbaar als deze groep zo’n leuke, degelijke voorstelling op zo’n korte tijd op poten kan zetten!

 Een ideaal concept om schoolgroepen sterker te laten worden

De muziek is zeer leuk geschreven, met catchy tunes en zeer herkenbare lijnen. Verschillende stijlen zorgen dat er voor elk wat wils is, zonder dat de eenheid in het werk verloochend wordt. Het verhaal is meer dan een jaar geleden geschreven en wordt vandaag volledig ingehaald door de realiteit. Ook hier zoeken kinderen en jongeren naar oplossingen voor de milieuproblematiek. Maatschappelijker relevant als De Toekomstdroom wordt het niet. Tenslotte zijn er de geprojecteerde tekeningen. Ze werken perfect als eenvoudig decor. Leuke, gemakkelijk begrijpbare tekeningen zorgen er ook voor dat de toegankelijk hoog blijft.

De Toekomstdroom is de eerste kant en klare musical voor scholen. Poolster Producties levert dit pakket en kan in meer of mindere mate helpen bij het hele traject. Hopelijk gebruiken veel scholen dit instrument om hun leerlingen extra te vormen, het resultaat kan prachtig zijn! Meer informatie over De Toekomstdroom vind je op www.poolsterproducties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort