De Rozenoorlog


Op vrijdag 18 november ging in De Rode Zaal van het Fakkeltheater de nieuwe voorstelling van Judas TheaterProducties De Rozenoorlog in première. Menig bekend musicalgezicht zakte af naar Antwerpen om van deze parel te kunnen genieten.

roos2

Drama omarmt humor

De Rozenoorlog, gebaseerd op het boek ‘The War of the Roses’ van Warren Adler, gaat over het schijnbaar gelukkig getrouwde koppel Bob en Barbara. Alles lijkt voor hen op rolletjes te gaan tot op het moment dat de kinderen het huis uit zijn en ze op zichzelf en hun eigen interesses zijn aangewezen. Ze blijken mijlenver uit elkaar te zijn gegroeid en besluiten tot scheiden over te gaan met hun droomhuis als inzet. Het komt uiteindelijk tot een vechtscheiding die in een ware oorlog ontaardt. Als dat maar goedkomt…

De magie die tussen Lucas Van Den Eynde en Maike Boerdam ontstaat, is er een die iedereen met een lach of een traan weet te ontroeren

Onder leiding van regisseur Frank Van Laecke en met behulp van de epische muziek van Sam Verhoeven, is Judas TheaterProducties erin geslaagd een volwaardige productie neer te zetten. Met deze zwarte komedie weet men met, soms pijnlijk, herkenbare situaties bij iedereen een bepaalde snaar te raken. De balans tussen het humoristische en dramatische is duidelijk zorgvuldig onder de loep genomen en bewonderenswaardig ten tonele gebracht, zonder ook maar één moment te vervelen. 

roos5

De magie die tussen Lucas Van Den Eynde en Maike Boerdam ontstaat, is er een die iedereen met een lach of een traan weet te ontroeren. De dunne balans die tussen hun liefde-haat relatie ontstaat, is ongetwijfeld voor velen herkenbaar. De emotionele rollercoaster die zij doorploeteren doorheen het stuk, weet iedereen tot in het diepst van hun kern te raken. De spanningen die zij tussen hun beide laten ontstaan, komen over alsof ze al jaren met elkaar dit soort dingen beleven. Laura Seys weet de zaal volledig in te pakken door haar onschuld en de onherroepelijke drang naar de liefde voor een schijnbaar onbereikbaar persoon. Zowel qua zang als spel weet ze te imponeren. Petje af ook voor de veelzijdigheid van Marc Lauwrys en Myriam Bronzwaar. Of ze zich nu voordoen als advocaat of geliefkoosd huisdier van een van beide ouders, ze spelen hun rollen met verve. Ze zorgen met hun humor – Het is heerlijk hoe er met de verschillende dialecten gespeeld wordt – dat de zware thematiek een bepaalde luchtigheid meekrijgt, zonder dat het stuk aan dramatische kwaliteit moet inboeten.

Met deze zwarte komedie weet men met, soms pijnlijk, herkenbare situaties bij iedereen een bepaalde snaar te raken

Hoewel het decor op het eerste zicht eenvoudig doch functioneel lijkt, is niks minder waar. Hoe verder het stuk vordert, hoe meer geheime ruimtes en verborgen plekjes zich ontluiken. Een keurig en strak lichtplan weet de goede sfeer te creëren om het geheel nog beter tot z’n recht te laten komen. De Rozenoorlog is een voorstelling die op alle vlakken klopt, grijpt je bij de keel en baant zich een weg met een lach en een traan! 

roos3

De Rozenoorlog speelt vanaf 16 november in de Rode Zaal van het Fakkeltheater en toert doorheen de Vlaamse theaters vanaf 12 januari tot en met 5 februari 2017. Meer info & tickets op www.judastheaterproducties.be.

Door Wesley van der Veken

Foto’s: Luk Monsaert