De Nederlandse Reisopera brengt Der fliegende Holländer

Door het oog van Senta: nieuwe operaproductie Der fliegende Holländer vanaf 20 april in de Nederlands theaters. Het campagnebeeld verraadt het al: in de nieuwe enscenering van Der fliegende Holländer van de Nederlandse Reisopera kijkt het publiek door de ogen van koopmansdochter Senta naar het verhaal. Regisseur Paul Carr stelt ons de vraag: zou jij je leven geven om je grote liefde te redden?

Vanaf 20 april reist de Nederlandse Reisopera door het land met een nieuwe enscenering van Richard Wagners ‘spookopera’ over de dolende zeeman en zijn vervloekte spookschip. De muzikale leiding is in handen van de Franse dirigent Benjamin Levy en de regie is van de Britse componist/regisseur Paul Carr. In de hoofdrollen o.a. bas-bariton Darren Jeffery (Der Holländer), sopraan Aile Asszonyi (Senta) en bas Yorck Felix Speer (Daland). Aan deze productie werken ook mee koor Consensus Vocalis en het Noord Nederlands Orkest.

Verhaal

Na zeven jaren van omzwervingen over zee komt de Hollander met zijn bemanning aan land en ontmoet hij koopmansdochter Senta. Zij is al jaren heimelijk verliefd op de verdoemde kapitein uit de bekende legende: en nu staat hij ineens in levende lijve voor haar! Zij is verloofd is met jager Erik, maar is bereid zich op te opofferen voor de vervloekte zeeman. Wanneer hij twijfelt aan haar oprechte trouw springt zij in wanhoop van de rotsen en daarmee verbreekt zij alsnog de vloek die hem gevangen hield.
Verlossing door liefde: een bekend thema in de opera’s van Richard Wagner.

Informatie

Der fliegende Holländer is te zien in Enschede (première, 20 april), Breda (22 april). Den Haag (24 en 26 april), Utrecht (3 mei), Rotterdam (8 mei), Maastricht (15 mei), Groningen (18 mei), Amsterdam (25 en 27 mei), Zwolle (31 mei), Apeldoorn (2 juni), Leeuwarden (7 juni) en Arnhem (9 juni).

www.reisopera.nl

Foto: Nienke Elenbaas