Daisy Thys, An Lauwereins en Elke Buyle

Met Volmaakt, de musical, waagt het jonge gezelschap So What? Productions zich aan een eerste professionele productie. Vier gelauwerde actrices krijgen het gezelschap van twee heren uit het liefhebberscircuit. Musical Vibes sprak met drie van de actrices: Daisy Thys, An Lauwereins en Elke Buyle.

Alles uit de kast

Waarover gaat Volmaakt, de musical (All the more to love)?

Daisy: Het gaat over een boetiek die XL-kledingstukken verkoopt. Een soort van outletstore waar volslanke dames kunnen langskomen. Of misschien ook mannen die voor hun volslanke vrouw iets willen kopen. Zelfs mannen die zich in het weekend heel graag verkleden als vrouw. Zo komen we altijd in bizarre situaties terecht met verschillende klanten. We hebben een centrale vrouw en zij is de gerante van de winkel. Daar komen dan de personages langs met hun problemen. Ze komen iets kopen, iets terugbrengen of gewoon een babbeltje doen.

An: Buiten Martine De Jager, die de eigenares van de winkel speelt, spelen wij allemaal verschillende rollen. Maar die zijn allemaal gelinkt aan het volslanke.

Zodra je een andere pruik op je hoofd zet, word je iemand anders

Hoe moeilijk is het om verschillende rollen te spelen?

Daisy & An: Dat zullen we in oktober pas weten, want we weten er nu nog niets van.

An: Maar het gaat sowieso heel boeiend worden. We gaan heel veel verschillende personages kunnen neerzetten en ik denk dat dat voor ons allemaal echt een uitdaging is.

Daisy: Heel vaak is het zo in het theater dat van zodra je een andere pruik op je hoofd zet, je een iemand anders wordt. Omdat je dat zo hebt ingestudeerd en met het op- en afzetten van een muts of een pruik verander je. Het is geen fluitje van een cent in het instudeerproces, maar eenmaal je je personages onder de knie hebt, is het een kwestie van in je hoofd te switchen en klaar.

An & Elke: Ja, zo moet dat gebeuren en dat zal lukken ook.

volmaakt2

Het is de eerste professionele productie van So What?, hoe voelt het onder hun dak?

An: Dat zijn echt heel toffe mensen. Ik ken ze al langer, want ik heb bij hun vorige productie (The Story of My Life) de vocal coaching gedaan. Ze zijn toen heel dikwijls bij mij over de vloer geweest en dat was altijd heel gezellig. Toen ze me vertelden dat ze voor hun nieuwe productie verschillende dames nodig hadden en aan mij dachten, heb ik niet getwijfeld om ja te zeggen. Ten eerste omdat het zo’n warme mensen zijn, ten tweede omdat als ze zich ergens in vastbijten, ze enorm ver geraken. Ten derde omdat ze alles wat ze doen heel professioneel aanpakken. Volgens mij gaan ze nog heel ver geraken.

Daisy: Ze pakken het veel professioneler aan dan sommige professionele gezelschappen.

Elke: Ze doen het ook nog echt met een hart voor de productie en voor musical, niet voor de centen.

An: En met een hart voor de mensen die ze engageren. We worden allemaal heel goed behandeld, dat is heel tof om mee te maken.

Daisy: Ik denk soms dat het voor hen een giga uit de hand gelopen hobby is. Maar niet dat ze dat als een last zien, want ze willen wel elke keer alles uit de kast halen om het goed te laten slagen. Daar kunnen heel veel producenten nog een puntje aan zuigen. Dan denk ik terug aan ‘The good old days’. Zij weten nog wel hoe het eigenlijk altijd zou moeten zijn. Ik snap ook wel dat er heel dikwijls een financieel gegeven is en dat er niet altijd aan alles tegemoet kan gekomen worden, maar als actrice, als artiest, zit je bij hen wel in een comfortabele zetel. Er moet wel hard gewerkt worden, maar je wordt met zoveel warmte omringd dat je zo snel mogelijk eraan wil beginnen.

Elke: Het begint in alle geval heel goed.

An: We gaan ons heel goed amuseren. We kennen elkaar ook al goed, de vier vrouwen vormen al een hele toffe kliek.

Daisy: Alleen die twee mannen kennen we nog niet hé.

An: Maar ze zien er wel al sympathiek uit. Ik denk dat we gewoon heel veel plezier gaan maken en dat is voor ons ook belangrijk. Als je al een tijdje in het vak zit wil je ook plezier maken. Het is niet alleen ons beroep, als we met toffe collega’s ons kunnen amuseren, dan zetten wij onze tanden er ook eens zo hard in en dat kan het publiek ook zien. Ik verwacht dus wel veel van deze productie.

Daisy: Dat zal wel zijn!

De belangrijkste boodschap is; als je je goed voelt in je vel, pikken andere mensen dat ook op

Welke boodschap zit er in deze musical?

Elke: Ik denk dat de belangrijkste boodschap is, als je je goed voelt in je vel, pikken andere mensen dat ook op. Dan maakt het niet uit hoe je eruit ziet, hoe je haar zit of welke kleren je aan hebt.

Daisy: Ja, zeker en vast. En ook van niet te veroordelen. Ieder heeft zijn verhaal en hoe het komt dat iemand er zus of zo uit ziet of zag, luister naar dat verhaal vooraleer je achter de rug begint te babbelen.

An: Ik denk ook dat iedereen in het publiek zich op een gegeven moment gaat herkennen. Ook mensen met een maatje 36. We zijn allemaal al eens wat meer of minder slank geweest. Aan de hand van de verhalen van al die verschillende mannen en vrouwen, gaan de mensen zich zeker wel eens herkennen.

De collega’s en het familietje dat je creëert is een van de hoofdredenen waarom ik musical doe

Hebben jullie nog andere plannen het komende seizoen, naast Volmaakt?

Daisy: Mijn seizoen zit redelijk vol. Ik ga ook nog twee stukken in het EWT Theater spelen. Ik zit in het Fakkeltheater voor Hotel Vocal, afwisselend met Sam Verhoeven. Ik ga ook nog toeren met Jaak en De Bonenstaak, een kindervoorstelling. En er is ook nog een toer met Jacky Lafon. Zij staat “660 jaar” op de planken en ze maakt daar een voorstelling rond (hilariteit alom).

An: Ik ben nog bezig in het concertwezen. Ik heb een aantal eigen programma’s die ik aanbied aan culturele centra. Onder andere Cinema Paradiso, met filmmuziek uit het interbellum. Ik heb een programma met een fantastische violist, Hans Vankerkhoven en dat heet The fiddler and the Diva. Dat is iets komisch-ontroerend.

Daisy: Dat is super om te zien!

An: Dat is ook heel leuk om doen, het is een beetje een kruising tussen musical en klassiek en op het einde komt het allemaal goed. En dan ben ik nog gastsoliste in concerten, zoals we allemaal wel eens doen. Ik zal ook in Hotel Vocal komen dit jaar. We blijven bezig.

Elke: Bij mij staat er iets op til dat ik nog niet mag verklappen. Het zal binnenkort wel naar buiten komen, het is iets dat iedereen al wel weet. Dan heb ik ook nog Ladies of The Sixties. Dat is een programma met vier dames die jaren ’60 muziek brengen in kostuum en met de nodige haartooi en make up. Een hele leuke avondvullende show en we toeren de Vlaamse culturele centra.

Daisy: Het leuke aan een productie als Volmaakt is dat je weer een voor een periode bezig bent. Je kan de ene voorstelling na de andere spelen. Die losse voorstellingen kunnen ook heel leuk zijn, maar daar zit dan soms 2-3 maanden tussen. Bij een vaste productie heb je een focus voor een maand of twee, drie dat je alleen maar daar mee bezig bent. Dat maakt het heel dankbaar om te doen.

An: Het is dan wel heel intensief en veel werk, maar je kan dan ook een aantal voorstellingen spelen. Terwijl je met een solo programma even veel werk hebt en het dan heel onregelmatig nu en dan kan spelen. Dan moet je dat telkens weer opfrissen, terwijl het nu een zalig bad is. Met vaste collega’s wat een mooi groepsgebeuren geeft.

Daisy: Ja, dat is heerlijk.

Elke: Voor mij is dat een van de hoofdredenen waarom ik musical doe. Omwille van de collega’s en het familietje dat je creëert. Na zoveel maanden verlies je dat wel terug. Dan zie je die mensen niet meer. Maar wanneer je ze dan terug tegenkomt, is alles terug zoals vroeger. Eigenlijk kunnen wij de tijd terugdraaien. Want als je die collega’s van vijf jaar geleden terugziet, ben je ineens terug in de periode toen die productie speelde en lijkt er niets veranderd te zijn.

Daisy en An: Dat is de nagel op de kop!

Elke: Dat is voor mij echt de hoofdreden. Ik moet niet de diva met de hoofdrol zijn. Steek mij maar in het groepje daar vanachter, als ik maar mijn familietje krijg.

Daisy: Maar nu speel je wel mee de hoofdrol hoor!

Elke: Ja hoor (lacht). We zijn dan ook maar met acht.

volmaakt3

Meer info over Volmaakt vind je op www.sowhatproductions.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort