Clara Cleymans

Clara Cleymans speelt in 40-45 Sarah, de Joodse vriendin van Louis. Die donkere jaren van de vorige eeuw, waren geen goed moment om als Jood in door Nazi-Duitsland bezette gebieden te leven. Vele van die levens werden weggegooid in allerlei kampen. Om het lot van Sarah te kennen zullen we naar de musical moeten gaan kijken, maar Musical Vibes sprak al even met Clara.

Geen kat in een zak!

Je speelt mee in 40-45, wat dacht je toen ze je vroegen?

Ik was eigenlijk heel blij! Ik had Daens en 14-18 gezien, allebei verschillende keren. Over 14-18 was ik, moet ik toegeven, eerst een beetje sceptisch. Een musical maken over oorlog, dat vond ik misschien een beetje moeilijk. Maar ik werd er echt wel in opgezogen, al bij het eerste beeld ging mijn haar rechtstaan en dat is iets wat ik nog maar weinig heb meegemaakt. Ik was daar als toeschouwer echt overdreven emotioneel. Ik ben vijf keer gaan kijken en heb evenveel keer geweend (lacht) en dat terwijl ik niet zo’n gemakkelijke wener ben. Toen de vraag kwam om mee te werken aan de opvolger was ik gewoon heel blij dat ik er nu een deel van mag zijn, want voor 14-18 was ik toch wel stiekem een beetje jaloers(lacht).

Wat doet dat als acteur als je een goede productie ziet waar je niet in staat?

Ja, dat is algemeen denk ik bij acteurs, dan ben je toch wat jaloers. Een gezonde jaloezie natuurlijk want een acteur wil gewoon spelen! Uiteraard hoe beter de productie, hoe liever je erbij in zou zijn. Bij 14-18 had de grote vrouwelijke rol dan nog een relatie met Jelle dus zeer waarschijnlijk heb ik daarvoor toch nooit op tafel gelegen (lacht). Nu is het heel fijn dat er een hele mooie rol is voor mij en ik heb er heel veel zin in!

Je gaat de Joodse component van de tweede wereldoorlog vertegenwoordigen, wat doet dat verhaal met jou?

Dat is iets heel raar. Ik heb al heel vaak gedroomd over Joden. Ik denk dat ik in een van mijn vorige levens Joods was. Ik heb daar echt altijd al heel veel interesse in gehad, mijn vorig lief was ook Joods. Ik heb er dus wel heel veel affiniteit mee. Ik denk dat ik iets meer dan de gemiddelde mens iets over de geschiedenis van het volk en de religie ken. Ik ben dus wel heel blij dat ik me daar nu mee mag vereenzelvigen. Ook is het top dat Frank Van Laecke dit regisseert, ik heb hem bij Fiddler On The Roof meegemaakt en hij is een heel goede regisseur voor beelden, maar ook voor acteurs. Hij kan je heel ver krijgen en dat is een enorme gave. Ik kijk dus ook enorm uit naar die samenwerking.

Ik denk dat ik iets meer dan de gemiddelde mens iets over de geschiedenis van het volk en de religie ken

Het script komt ook van hem.

Ja, dat is weer van zijn hand en dat zit pico bello in elkaar! Er gaan weer heel wat tranen vloeien al is dat het hoofddoel natuurlijk niet. De mensen raken, dat is altijd de bedoeling. Het gaat er ook weer heel spectaculair uitzien en de vorige productie zal wel overtroefd worden!

Is het niet moeilijk om zo’n drama’s te spelen?

Ja, dat is wel zo. Zoals ik zei heb ik 14-18 vijf keer gezien en ik vond het geweldig van mijn broer hoe hard hij er elke keer voor ging terwijl je dan weet dat hij soms drie voorstellingen op een dag speelde. Dat kon je aan hem niet merken terwijl hij dat soms zelf wel vond. Iedereen was altijd heel professioneel en dat vraagt wel heel veel van een acteur. Een rol kan je niet oppervlakkig spelen, want dan voelt het publiek dat.

Er gaan weer heel wat tranen vloeien al is dat het hoofddoel natuurlijk niet. De mensen raken, dat is altijd de bedoeling

Er is een dubbele cast, iets nieuws in het musicallandschap?

Ja, dat is voor zover ik weet de eerste keer dat dit gebeurt. Ik vind dat zelf heel positief. Ik denk altijd in de eerste plaats aan de productie en aan het publiek. De show moet goed worden. Het publiek moet content zijn. Als acteur zie ik mezelf in een soort van dienende rol, ik dien om die totaliteit van het spektakel goed te maken en ook om mensen een goed moment te geven. Je kan niet altijd alles volhouden als acteur, soms ben je ziek of zo. En dan hoor je dikwijls de teleurstelling bij het publiek als er gezegd wordt dat die of die vervangen wordt door de understudy. Hoe erg dat dat ook is voor die understudy, want zij doen dat vaak even goed of beter zelfs. Maar mensen hebben bepaalde verwachtingen en komen net voor die ene acteur kijken. Dat is dan heel sneu als die er niet is. Daarom vind ik he wel knap van Studio 100 dat ze een systeem hebben bedacht waardoor er nooit lijken uit de kast komen en iedereen even content zal kunnen zijn. Als je dan eens niet zou kunnen, is er altijd een alternate die eens kan inspringen. Het publiek kan dus heel gerust zijn dat ze nooit een kat in een zak hebben gekocht!

Het is voor jullie waarschijnlijk ook wel een leuk feit om af en toe een vrije dag te hebben?

Ja, zalig! Jelle en Jonas die gaan hun peren weer zien (lacht). Maar Nathalie en ik zijn heel blij dat we niet alles moeten doen omdat het gewoon gekkenwerk is. Fijn dat zij dat zien zitten, ze hebben er ook heel veel goesting in. Maar we hebben twee topcasts die gaan afwisselen, dat zal voor hen ook een leuke afwisseling geven in het spel.

De spektakelmusical 40-45 kan je vanaf 7 oktober 2018 in het Studio 100 Pop-Up Theater te Puurs gaan bekijken. Meer informatie & tickets op www.40-45.live.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier