Charlotte Campion en Michiel De Meyer

In mei j.l. bracht BSO Productions een mooie versie van The Last Five Years. Charlotte Campion en Michiel De Meyer zetten met een sterke prestatie zeer geloofwaardig hun personages Cathy en Jamie neer. Het was toen spijtig genoeg een zeer korte reeks voorstellingen. Deze week maakte BSO bekend dat Theatertainment deze prachtige musical in zijn portfolio opneemt met de intentie The Last Five Years terug in de zalen te krijgen in 2019. We blikken nog even terug op de première met Charlotte en Michiel.

Hard focussen

Charlotte, de eerste helft van Jamies leven mag dan al dicht bij Michiels huidige carrière liggen, Cathy haar verhaal ligt niet zo ver van het jouwe. Hoe dicht sta jij bij haar?

Charlotte: Ja dat is waar. Er zit wat van Cathy in mij, maar ik denk ook dat ik al dan niet bewust toch wel wat aspecten van mezelf in haar heb gestoken. Gewoon omdat het allemaal klopt. Zij is ook onzeker en ik merk dat ik bv. op audities ook onzeker ben of word als ik al die talenten rondom mij zie. Zij heeft die onzekerheid ook en ze is ook zo’n beetje nonchalant. Ze wil het wel altijd goed doen, maar voor de rest is ze denk ik een beetje slordig en vergeetachtig. Zo ben ik ook wel een beetje. Ja, ik denk dat ze wel hard trekt op mij, buiten dan het feit dat het bij mij voor de rest wel heel goed gaat.

Wie heeft de moeilijkste tijdlijn?

Michiel: Charlotte!

Charlotte: Ik denk dat ook, ja. Omdat het bij mij van achter naar voor is. Wat moeilijker is qua emotie.

Michiel: Mijn verhaalboog is gewoon gemakkelijker te maken dan de hare.

Zeker het openingsnummer, dat is zeer emotioneel en daarna moet jij terug naar vrolijkheid. Hoe doe je dat?

Charlotte: Een tiental minuten voor we eraan gaan beginnen, probeer ik me wat af te zonderen om gewoon een beetje tot rust te komen en te focussen. Dan bedenk ik me wat er met Cathy gebeurt zodat ik van in het begin het juiste gevoel meeneem. Ineens komt dat dan allemaal op. Het is wel wat moeilijker, maar ik bereid me voor door echt kalm op de scène te kunnen beginnen. Daar komt natuurlijk nog bij dat als je de teksten bekijkt, je een duidelijk beeld voor je moet bouwen, wat je moet zien en waar je aan moet denken. Dat is ook heel belangrijk.

Er was een heel gemoedelijke sfeer, we werkten maar met z’n vijven; violist, pianist, regisseur en wij twee

Hoe kijk jij naar Jamie, Michiel? Wat is hij voor iemand?

Michiel: Ja, Jamie die gaat heel hard mee op zijn golf van succes. Hij vindt het lastig om samen te leven met iemand die dezelfde golf niet ervaart en ook niet weet hoe het voelt om dat te ervaren. Na een tijdje wordt hij het dan een beetje beu om altijd maar weer die steun te moeten zijn voor Cathy, terwijl zij geen steun wil zijn voor hem. Dat is het punt waarop hij denkt dat het niet verder gaat.

Hoe was het proces voor jullie om tot dit resultaat te komen?

Michiel: Kort! (lacht).

Charlotte: Ja, het was vooral wel kort. Het is natuurlijk nooit een overbodige luxe om iets meer tijd te vragen, zeker voor zo’n productie. Maar op zich is het eigenlijk een heel leuk proces geweest hé?

Michiel: Dat was het echt. Er was een heel gemoedelijke sfeer, we werkten maar met z’n vijven; violist, pianist, regisseur en wij twee. Je kan gemakkelijk op je bek gaan en dat gebeurt dan ook regelmatig, ik toch alvast. Ik heb toch enkele repetities gehad waar er noten echt uitkwamen alsof ik een paal was of zoiets.

Charlotte: Ja, maar dat was bij mij echt net hetzelfde!

Michiel: En dat mag ook gewoon, dat kan dan. Ik denk dat er met een grotere groep altijd meer stress is.

Charlotte: Ja, dat is wel zo. Maar de sfeer was inderdaad ook heel vriendelijk. Als je dan fouten maakte, dan was dat gewoon zo. Wat ik ook wel fijn vond en ook wel wat beangstigend, was het feit dat Manu (regisseur) ons heel fel vrij liet. Hij situeerde waar we zaten en dan was het: “Doe maar”. Dan doe je iets en probeer je nog eens. Je bent dus zelf heel hard bezig ook met je teksten en je materiaal. Dat brengt je toch nog altijd iets verder, denk ik, dan wanneer de regisseur alles meer vastlegt. Wat wel leuk is.

Michiel: Het moeilijkste vond ik dat we elkaar eigenlijk maar op een moment tegenkomen. In het middenstuk.

Charlotte: Dat vind ik heel jammer, ja.

Michiel: Ik vind het moeilijk omdat je speelt tegen elkaar, maar niet naar elkaar. Daardoor krijg je niet de energie van je tegenspeler terug. Maar hoe meer we het doen, hoe meer dat je er mee kan beginnen spelen en dat is dan wel echt tof.

Hoe was de première uiteindelijk?

Charlotte: (lacht) Ik denk wel dat het spannend was!

Michiel: Jij hebt echt wel geknald!! Jij hebt zo hard geknald!!

Charlotte: Dank je, dat is lief!

Michiel: Ik was echt heel zenuwachtig opeens. Ik kwam binnen en mijn hart begon niet normaal te bonzen. Ik heb wat stomme foutjes gemaakt die ik normaal gezien niet maak. Ik denk niet dat de mensen het gemerkt hebben, maar ik merk het zelf.

Charlotte: Ja, dat is altijd zo. Maar dat viel echt keigoed mee hoor! Nu is het precies alsof je het hele stuk fouten hebt gemaakt.

Michiel: Maar nee, dat zou niet kunnen want we zijn maar met twee, dan zou het een belabberd slecht stuk zijn geworden (lacht). Dus ja, het was een première met alles op en aan. Maar we zijn super tevreden met wat we hier hebben neergezet.

Wat wel fijn was en ook wel wat beangstigend, was het feit dat Manu (regisseur) ons heel fel vrij liet

Hebben jullie de energie van het publiek gevoeld?

Charlotte: Ja, zeer zeker!

Michiel: Ondanks dat het super warm was, wel hoor! Gelach en applaus. In het begin was het wat aftasten, mogen we applaudisseren? Kunnen we applaudisseren?

Charlotte: Wat ook logisch is, je weet dat niet zo goed.

Michiel: Zeker met jouw eerste lied, dan zit iedereen al in de put, zo’n drama. Maar er zit wel genoeg humor in, ik denk dat we de zaal daarin wel mee hebben gekregen.

Charlotte: Het was wel leuk dat we eindelijk publiek hadden. Nu weten we waarop er gereageerd wordt. Nu werd er soms gelachen waar ik het niet echt verwachtte, het is fijn om die feedback te hebben.

Michiel: Ik heb door het gelach een inzet gemist bijvoorbeeld. Ik hoorde het niet meer waardoor ik vier maten te vroeg was.

Charlotte: Echt? Het is ook echt heel moeilijke muziek, dus je moet heel hard gefocust blijven.

Meer informatie over BSO producties vind je op www.bso-producties.be. heeft u interesse om The Last 5 Years te boeken? Neem dan contact op met Theatertainment: www.theatertainment.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier