Brigitte Derks

Om vijf stoere bonken als Jo Hens, Bart Van Avermaet, Ivan Pecnik, Chris Van Espen en Sergej Lopouchanski ietwat uitdagend te laten strippen in Ladies Night, heeft regisseur Manou Kersting een specialist ter zake aangetrokken. Niet in strippen, wel in beweging! Brigitte Derks heeft meer dan genoeg bagage als choreografe om de vijf heren een geloofwaardige act aan te leren. Musical Vibes sprak met haar.

Stapje voor stapje lukt het zeker!

Hoe groot was de uitdaging als choreografe om deze vijf stoere mannen een strip act aan te leren?

Ik moet heel eerlijk zeggen dat het echt wel meevalt! Ik had het eigenlijk erger verwacht. Je hebt natuurlijk een houvast: de kleren moeten uit. Dus dat geeft al een duidelijke richtlijn, dat moet eerst uit en daartussen moeten we een paar pasjes uitvoeren. Het zijn natuurlijk geen dansers dus je moet er vroeg mee beginnen, ik heb het zo ook gezegd dat we dat eigenlijk als eerste moesten doen zodat ze thuis elke dag kunnen oefenen. Maar het valt me heel goed mee!

Hoe begin je daaraan?

Bij het begin hé (lacht). Je begint bij de kledingstukken. Wat hebben ze aan? Wat moet er eerst uit? Dan probeer je daar wat mannelijke bewegingen bij te doen. Ze kennen nu de pasjes, maar het echte strippen zit er natuurlijk nog niet in. Ze zijn in het stuk zelf natuurlijk ook geen echte strippers. Het blijven ook bouwvakkers die hun kleren uitdoen dus het hoeft niet per se eruit te zien als een professionele stripper.

Dat lijkt allemaal heel gemakkelijk, maar zo’n slipje uitdoen en zorgen dat er toch niets te zien valt, dat is een uitdaging

Het eerste deel van de strip act is nu klaar, wat komt er nog bij in het tweede deel?

Alles hé! Het gaat allemaal uit. Helemaal, full monty. Het zal wel lukken om het even goed te brengen als het deel dat al geoefend is. Het mag ook in karakter blijven. De grootste uitdaging zal nu nog zijn om het met de juiste kleding te doen. Dat lijkt allemaal heel gemakkelijk, maar zo’n slipje uitdoen en zorgen dat er toch niets te zien valt, dat is een uitdaging. Dat is de volgende fase die we gaan inoefenen! Ze kennen nu de pasjes, ze weten wat uit te doen op welk moment, nu moeten we gaan repeteren met de juiste kostuums. Ze staan ook boven op een bar, dat hebben we nog niet kunnen repeteren, dat zal ook nog even iets griezeligs zijn. Nu hebben ze alles op de grond gedaan, dat zal een stuk hoger zijn! Maar stapje voor stapje komen we er zeker, daar heb ik alle vertrouwen in!

Wanneer ga je een tevreden choreografe zijn na de première?

Als het is wat ik denk dat het kan zijn!

Ladies Night speelt van 25 oktober tot en met 6 januari doorheen heel Vlaanderen. Informatie & tickets vind je op www.uitgezonderd.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort