Bonnie & Clyde

Jaar na jaar probeert BSO producties een stapje hoger te werken. Deze bijzonder sympathieke onruststokers uit Wilrijk schuwen geen uitdaging en vonden dat het tijd was om een vrij onbekende musical naar België te halen. Het verhaal van de musical is echter niet onbekend, want wie heeft er nog nooit van Bonnie & Clyde gehoord? Wie weet er niet dat het een gangster duo was? Maar wie heeft er meer achtergrondkennis over? Don Black (teksten) en Frank Wildhorn (muziek) maakten er in 2009 een musical over. En in 2019 brengt BSO een geslaagde versie op de planken in Antwerpen!

Toppers alom

Bonnie en Clyde hun verhaal stopt wanneer Texas Ranger Frank Hamer hen weet te onderscheppen terwijl ze op bezoek gaan bij hun familie. Hun Ford V8 wordt al rijdende doorzeefd en ze worden de geschiedenis in gekatapulteerd. Maar hoe kwamen deze jonge mensen tot deze levensstijl? Bonnie Parker was een meisje dat droomde van bekendheid als schrijfster, zangeres en filmster. Clyde Barrow was de vijfde van zeven kinderen uit een arm gezin dat van het platteland naar de stad verhuisde. Hij groeit op als een gauwdief en komt al snel in aanraking met de politie. Pas wanneer hij in de gevangenis terechtkomt, verandert hij “van schooljongen naar een ratelslang”. Hun leven leest als een roman, ideaal materiaal voor een musical!

Charlotte Campion is een mooie Bonnie, genuanceerd, getormenteerd door haar liefde voor Clyde en haar oprechtheidsgevoel

Het Zuiderpershuis vormt een mooi decor voor het afgeleefde, rurale Texas. Oude bakstenen muren, aangevuld met een decor dat je in een oogopslag naar het wilde westen brengt. Enkel de wegwaaiende steppenrollers ontbreken. Links en rechts zijn er enkele simulaties van houten huisjes, die inventief gebruikt worden. Een grote horizon vormt de achtergrond en wordt scène per scène stemmig belicht. De beste keuze om zonder een groot budget een diepte aan de scène te geven.

De musical opent met de eerste ingrijpende gebeurtenissen van de jonge Bonnie & Clyde. De dood van vader Parker en de verhuis en het armtierige leven van de familie Barrow. Bonnie droomt van een leven als filmster, Clyde droomt van een beter leven. Deze jonge versies van beide personages zullen hen doorheen hun leven (en de musical) begeleiden. Het geeft dadelijk een belangrijk kader aan de verdere beslissingen in hun leven.

Met deze prestatie toont Juan Gerlo dat hij veel in zijn mars heeft

De muziek die Wildhorn voor deze musical uit zijn pen toverde is op z’n minst heel pittig te noemen. Mede daarom heeft BSO voor twee professionals gekozen in de rollen van Bonnie en Clyde. Charlotte Campion is een mooie Bonnie, genuanceerd, getormenteerd door haar liefde voor Clyde en haar oprechtheidsgevoel. Vocaal sterk zoals we haar kennen, doet ze de moeilijke score ook alle eer aan. Juan Gerlo is Clyde. Jongensachtig, met littekens die hem een coole wreedheid aanmeten. Ook de zanglijnen van Clyde zijn verre van comfortabel, maar met deze prestatie toont Juan dat hij veel in zijn mars heeft!

Naast deze twee top professionals, staan hier ook enkele top amateurs te presteren. Het is een ding om goed te zingen en te spelen als amateur, maar als je in duet moet gaan met Charlotte of Juan, dan moet je van goeden huize zijn om niet weg te deemsteren. Stuk voor stuk doen de acteurs hier meer dan dat! Ze zijn gelijkwaardig en er is amper tot geen verschil te merken in de vocale kwaliteiten van de mensen op het podium. Hier en daar is er iemand die spelmatig minder sterk is, maar dat blijft beperkt. Het ensemble levert puik vocaal en invullend werk.

Elk detail van het verhaal komt over, omkaderd met prachtige live muziek en stevige zangpartijen

Bonnie en Clyde is een musical met veel inhoud. Als je al die verschillende verhaaldieptes kan overbrengen naar het publiek, dan heb je een goede musical op scène gezet. BSO mag deze pluim gerust op z’n hoed steken, elk detail van het verhaal komt over. Dan is het nog omkaderd met prachtige live muziek en stevige zangpartijen. De choreo’s maken veel scènes extra leuk om te zien en doen verlangen naar iets meer (achtergrond)beweging tijdens andere kleinere scènes. Ook de kostuums en de (decor)auto op het podium verdienen een vermelding. Ze maken deze versie mee af! Een mooie versie van een prachtige musical.

Bonnie & Clyde speelt nog tot en met 6 oktober in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.bso-producties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier