Boeing Boeing


Bij binnenkomst van het theater staan de stewardessen je al op te wachten. De drankjes en de bitterballen vliegen je om de oren bij de première van de meest gespeelde klucht ooit. Arijan van Bavel (Theater van de Klucht) trok Boeing Boeing een nieuw jasje aan, maar het blijft een avondje ouderwets en intens lachen.

Hatseflats!

De klucht begint. Een instructie van wat wij moeten doen tijdens deze turbulente vlucht is de eerste scène. Met het bekende lied ‘Come Fly With Me’ leiden ze de show in. Een veelbelovende introductie. Het eerste wat hierna opvalt: de voorstelling is niet versterkt qua geluid. Dit is heel normaal bij een toneelstuk. Maar het is wennen en wel iets om rekening mee te houden als oma’s en opa’s gezellig mee gaan naar deze ontzettend leuke en grappige show. Op de achterste rij is het prima te verstaan voor het jonge oor, maar het is toch aan te raden om, voor een betere ervaring, plaatsen te boeken die iets dichter bij het podium gepositioneerd zijn.

Theater van de Klucht trok Boeing Boeing een nieuw jasje aan, maar het blijft een avondje ouderwets en intens lachen

Maar wat een ontzettend grappige show is dit: Arijan van Bavel speelt de rol van Robbert zonder problemen, met een duidelijke inspiratie in de bewegingen en uitdrukkingen van de eerder opgevoerde klucht met Jon van Eerd in deze rol. Van Bavel heeft het publiek aan zijn lippen hangen en moet de problemen van zijn goede vriend, Bernard, oplossen. Maar geen van de twee waren er levend uitgekomen zonder Bertie, gespeeld door Mariska van Kolck, de ras optimistische pessimist. Leuk om deze kant van Mariska een keer te zien en ze speelt het geweldig. Ook de stewardessen doen er niet voor onder. Femke van Assouw speelt de Amerikaanse stewardess met volle overtuiging, Sabine Beens is fantastisch met haar Duitse accent als een stewardess van Lufthansa en Wieneke Remmers is ook super als een stewardess van Air France. Het enige waar Wieneke op moet letten is dat ze niet té onduidelijk wordt met haar accent à la Lumière (Beauty and the Beast).

Na de voorstelling spraken wij met Sabine Beens, die Gretchen, de stewardess van Lufthansa, speelt.

“Als ik zelf in deze situatie terecht zou komen, dan zou ik….”

Dan zou ik, als ik erachter zou komen dat mijn verloofde er een ander vrouwtje op na zou houden, ontzettend boos worden. En dat weet ik toevallig uit ervaring, dat ik daar ongelofelijk boos om word. Maar dat slijt en alles gebeurt om een reden, denk ik dan, dus ik heb er ook heel veel van geleerd. En dat je altijd je eigen intuïtie moet vertrouwen. Een vrouw voelt zoiets.

“Mijn slechtste vliegervaring is…”

Hele erge turbulentie. Daar word ik toch een beetje zenuwachtig van. Maar verder heb ik geen vliegangst.

“Tijdens de repetities kon ik het meest lachen om….”

Om Arijan van Bavel natuurlijk. Ik moet gewoon ontzettend om hem lachen. Met hem heb ik dan ook  de meeste scènes en dat had ik vorig jaar ook al. Daardoor ken ik hem inmiddels vrij goed. Hij blijft mij verrassen en ook in de voorstelling zelf, hoe hij het publiek kan bespelen, dat is heel interessant. Ja, ik krijg echt een lachstuip van ‘van Baveltje’.

“Mensen moeten naar Boeing Boeing komen kijken omdat…”

Omdat ze gewoon een intens leuke en grappige avond zullen hebben! Een avondje ouderwets en intens lachen bij de klucht. Kom allemaal maar kijken jongens, hatseflats!

Boeing Boeing is nog tot en met 31 maart te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer info & tickets via www.theatervandeklucht.nl.

Door Dianne Roskam

Foto’s: Annemarijn Clement