Beautiful


Sinds 2015 wordt het musicallandschap in London versterkt met het energieke Beautiful. Wij bezochten deze sprankelende musical en schrijven met plezier onze bevindingen voor u neer.

beautiful2

You’ve got a friend

Het verhaal van Carole King staat centraal in deze musical: haar muziek, de relatie met haar man, Jerry Goffin, en de vriendschap met Barry Mann en Cynthia Weill. Heel interessant om te zien is de verhouding tussen beide koppels: King & Goffin vs. Mann & Weill. Je krijgt sympathie voor beiden, het stuk stuurt niet aan op een polarisatie en dat is heel fijn. De woelige relatie van King & Goffin wordt ook belicht en de afloop van de relatie is sterk gebracht.

Hoe het ensemble op korte tijd de bekende artiesten of verschillende karakters neerzet is leuk om te zien

Het tempo van het stuk doet denken aan dat van Jersey Boys. Na één scène ben je enkele maanden of vijf jaar verder. Dit maakt het heel aangenaam om naar te kijken, je hebt echt het gevoel vooruit te gaan. De humor is enorm goed gekozen. Deze is niet altijd voor iedereen grappig (generaties), maar elke lach in de zaal werkt aanstekelijk. Kippenvelmomenten zijn er voldoende in de show, zoals de ‘eerste keer’ op Broadway of het intieme afscheidsmoment van Carole King.

beautiful3

Het decor bestaat uit een lampen-wand, verschuifbare wanden en doeken die naar beneden komen. In een mum van tijd worden verschillende plaatsen geschilderd op het podium. De lampen-wand zorgt voor het showgehalte, vooral als de nummers door bijvoorbeeld The Drifters (schitterend) worden vertolkt. Elke acteur is terecht gecast. Vooral het ensemble verdient een speciaal woordje. Hoe zij op een korte manier de bekende artiesten of verschillende karakters neerzetten is leuk om te zien.

Het geheel swingt tot in de nok van het theater en je gaat slapen met een goed gevoel

Beautiful is een productie die positief raast als een trein en een bijzonder aangename avond in zich heeft. Een glimlach en een traan zijn niet uitgesloten. Sommige grappen/opmerkingen of verschijningen/karaktertrekken zullen het jonge publiek ontgaan. De oudere generatie zal ongetwijfeld enkele bijzonder leuke knipogen ontdekken. Het geheel swingt tot in de nok van het theater en je gaat slapen met een goed gevoel.

beautiful1

Tips

  • Deze productie is snel uitverkocht, het is raadzaam promoties op te volgen en enkele maanden op voorhand te boeken.
  • Aan de kassa zijn er op de dag zelf vaak deals te versieren, maar hou er rekening mee dat dit om individuele plaatsen gaat.

Beautiful is te zien in het Aldwych Theatre in LondenMeer informatie & tickets vind je op beautifulmusical.co.uk.

Door Jonas Jacques 

Foto’s: Brinkhoff Moegenburg