Azzek Nog Zou Trouwen – Deel 1

Het is van 2011 alweer geleden dat Azzek Nog Zou Trouwen speelde in de Roma. Meer dan 12.000 mensen bezochten toen deze warme en geestige voorstelling met liedjes van De Strangers. In 2017 bestaan De Strangers 65 jaar en dat vonden wij bij Het Achterland belangrijk genoeg om deze voorstelling van onder het stof te halen. Na een flinke herwerking begonnen we eind november aan de repetities. De voltallige ploeg van 2011 tekende present voor de herneming: Luc Caals, Ann De Winne, Marc Fransen, An Vanderstighelen, Daisy Thys en ikzelf.

De laatste loodjes

We hebben nu vijf lange repetitiedagen achter de rug: alles is opnieuw gemonteerd, de stapjes zijn terug gekend en de nootjes klinken weer in harmonie. Vandaag is de laatste repetitie in de studio en tegelijkertijd de eerste met het driekoppig live combo onder leiding van Steven Mintjens.

Zo’n laatste repetitie in de studio is altijd spannend. Het is de laatste keer dat we ‘onder ons’ kunnen repeteren vooraleer heel de technische machinerie erbij komt. Michaël Zanders komt – vooraleer we aan de doorloop beginnen – de danspasjes nog wat cleanen en dat is blijkbaar nodig voor sommigen.

Na de cleaning volgt een muzikale doorloop met het orkest en daarna kunnen we eindelijk aan een doorloop beginnen.

Azzek Nog Zou Trouwen vertelt het verhaal van 6 vrienden die mekaar ontmoeten in het Antwerpen aan het einde van de jaren ’50. Ze worden verliefd, ze trouwen, ze groeien uit mekaar, ze scheiden,… Een sober verhaal dat doet lachen en ontroeren en waar veel ruimte is gelaten voor de sterke teksten van ‘De Strangers’.

Bij het bekijken van onze laatste doorloop verwondert het me steeds hoe to the point hun teksten waren, zo relativerend en tegelijkertijd ook maatschappijkritisch. En dat geeft kracht aan de voorstelling: Kleurrijke figuren, humor, leuke muziek en scherpe teksten…

De doorloop gaat goed. Er zit al flink wat tempo in de voorstelling en iedereen is klaar om aanstaande maandag naar de Rode Zaal te gaan.

Door Sam Verhoeven

Foto: Patrick Defort
Repetitiefoto’s: Het Achterland