An Lauwereins en Ildiko Van Dyck


Toen het Koninklijk Ballet van Vlaanderen Jekyll & Hyde als eerste naar Europa bracht, speelde An Lauwereins Emma, de verloofde van Doctor Jekyll. In de nieuwe productie van Minth vzw wordt deze rol gespeeld door Ildiko Van Dyck. An is ook weer van de partij, met twee rollen. Musical Vibes sprak met deze twee krachtige dames.

Uit je kot komen

Twee Emma’s, een ex-Emma en de nieuwe Emma. An, welke rollen ga jij nu spelen? 

An: Ik speel er twee. Ex-Emma, maar ik krijg twee rollen voor de prijs van één. Guinevere, dat is de hoerenmadam van de Red Rat en Lady Beaconsfield. Zij zit in de raad van bestuur waar Jekyll zijn voorstel aan doet en zij wijst het mee af. Ze is ook tegen verandering eigenlijk. 

Ildiko: Het is ook de enige vrouw tussen al die mannen die opstaat. 

An: Het is de enige vrouw, punt. Het is dan ook een vrij machtige dame en ze weet dat ook. Ze heeft het wat hoog in haar bol en vindt tradities heel belangrijk. Twee heel uiteenlopende karakters, want de hoerenmadam is een verlopen vrouw. Het zijn ook hele andere rollen dan Emma. 

Ildiko, jij speelt Emma, het brave meisje met grote dromen? 

Ildiko: Grote dromen, dat weet ik niet. Ze is heel braaf in de zin dat ze heel katholiek en vroom is. Maar ze is wel heel zelfstandig en ze wil niet opgelegd worden wat ze moet denken of zeggen. Dat wil ze zelf beslissen. Ook die man, daar wil ze voor zichzelf beslissen of dat nu haar echtgenoot zal zijn of niet. Niemand anders moet haar zeggen of ze dat wel moet doen of niet. Zij kiest voor hem want ze ziet hem graag. Dus gaat ze er ook mee trouwen.  

An: Ze is niet het klassieke lieve meisje.  

Ildiko: Nee, inderdaad. Ze heeft veel pit. Ze is vroom en braaf, maar ze heeft echt haar eigen gedachten en wil een zelfstandige, nieuwe vrouw zijn. Zeker voor die tijd.  

An: Het is dus helemaal geen tegenstelling goed – kwaad. Ook Lucy is geen slechte, dat is een vrouw met een heel groot hart. Die twee vrouwen zijn niet zwart tegen wit, het zijn gewoon echte vrouwen. Vrouwen uit een verschillende milieus en dat maakt het zo interessant.  

Die twee vrouwen zijn niet zwart tegen wit, het zijn gewoon echte vrouwen

Dat is dan ook de optiek van deze versie, het complexe menselijke leven weergeven? 

Ildiko: Absoluut. 

An: Niemand is puur slecht of goed. Dat is heel interessant, vind ik. Als je naar een film gaat en je ziet daar een slechterik waar je eigenlijk ook sympathie voor kan hebben. Dat is toch fantastisch! Die verschillende lagen in een personage zijn heerlijk. Dat raakt veel meer dan een sprookje waar een heks de slechte is en de prins de goede. Dat blijft veel oppervlakkiger en dat proberen ze er hier uit te halen, heel tof! 

Jekyll & Hyde is al zeker geen ‘show’. Het is echt muziektheater

Is dat gemakkelijker of moeilijker voor jullie? 

An: Moeilijker! Interessanter, dat zeker wel, maar moeilijker. Je kan bijna over elk woord nadenken. Klemtonen kunnen al een verschil maken. Dan leeft het meer. Maar je hebt er een flinkere kluif aan. 

Ildiko: Ja, je bent er absoluut langer mee bezig. Je wil al die verschillende lagen ook tonen. Maar dat moet dan ergens natuurlijk en organisch blijven. Dat vraagt dan wel veer meer energie op dat vlak.  

An: Soms vind je hele andere insteken, een woord meer hier en minder daar gebruiken. Zo evolueert dat stuk. 

Ildiko: Ja, ook tijdens de voorstellingen kan je nog zaken ontdekken. Een accent verleggen, al dan niet gewild, kan beter werken! 

Wat voor een type show wordt dit? 

An: Jekyll & Hyde is al zeker geen ‘show’. Het is echt muziektheater. Echt musical in een echt theater. Het gaat over echte mensen. Het is vrij intiem. 

Ildiko: Alles wat je ziet is deel van het decor en aan de hand van hoe die stellingen staan, ga je in een andere ruimte zijn.  

An: Maar dat werkt wel, ik heb dit concept al in een vorige productie van Minth gezien. Dat was ook een hele kleine zaal, alleen maar dit, en er dan prachtig licht op, dat werkt echt. Je hebt geen grote, dure decors nodig dan. De kleuren zijn heel belangrijk, die moeten heel goed uitgekozen worden. Dan creëer je al direct een bepaalde sfeer. Dat zal het worden. Dan nog hele mooie muziek, goeie stemmen.

Ildiko: De hele cast, ook het ensemble, daar kunnen we echt niets van zeggen.  

An: Omdat we een klein gezelschap zijn, is iedereen ook betrokken bij het ensemble. Iedereen speelt alles mee hier. Dat is ook wel fijn.

 Ildiko: Ik denk dat je er ook veel karakters en situaties van het dagelijkse leven in zal herkennen en terugvinden. Het is een voorstelling waar je als publiek ook af en toe gaat nadenken. Het wordt meer dan gewoon kijken zijn.  

An: Dat hopen we toch! 

‘In His Eyes’. Dat is zo mooi. Je komt dat zo weinig tegen in musicals, een mooi vrouwenduet

Wat is jullie favoriete deel aan deze Jekyll & Hyde?

 An: Mijn favoriete nummer is nog altijd, of ik het nu zing of niet, het duet van vrouwen, ‘In His Eyes’. Dat is zo mooi. Je komt dat zo weinig tegen in musicals, een mooi vrouwenduet. Dat vind ik nog altijd het hoogtepunt.

Ildiko: Ik ben absoluut niet origineel nu, maar ik moet hier echt in meegaan. Dat is absoluut een topmoment om zo’n powerduet te kunnen zingen. 

An: Ja, het is echt uit je kot komen.

Jekyll and Hyde is 14, 15 en 16 april in het Fakkeltheater te Antwerpen en gaat dit najaar op tournee. Meer informatie over de voorstelling vind je op www.muziek-theater.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier