Alyssa Luypaert

Terwijl de cast van Kiss of The Spiderwoman de allerlaatste voorbereidingen voor de première treft, laten we jullie even kennismaken met de Spinnenvrouw zelf. Alyssa Luypaert zullen sommigen onder jullie zich misschien herinneren van haar doortocht in Idool 2011. Dat was voor haar alvast een mijlpaal en hopelijk zal deze Kiss of The Spiderwoman nog een belangrijkere mijlpaal worden. Naast Brent Pannier en Pieter van Keymeulen speelt ze Aurora in deze mooie musical.

Een grote eer

Leer Vlaanderen Alyssa Luypaert eens kennen?

Wel, ik ben geboren en getogen Brusselse. Ik heb er school gelopen, danslessen gevolgd en altijd veel gezongen. Zang is altijd mijn eerste liefde geweest, ik kon zingen voor ik kon spreken en ik kon dansen voor ik kon lopen. Dat is toch letterlijk wat mijn moeder altijd tegen mij en tegen iedereen die het wou horen, zei. Ik heb altijd in mijn achterhoofd het gevoel gehad: ik ga zangeres worden. Op een bepaald moment heeft mijn moeder dan gesuggereerd dat ik eens aan Idool mee zou gaan doen, gewoon al om te voelen of het iets voor mij zou zijn. Daar ben ik dan tiende geworden. Ik heb er wel heel veel goede feedback gekregen van de professionals die ons begeleidden en ik voelde echt wel dat het iets was waar ik voor wou vechten. Ik werkte hard voor die wedstrijd, ik ben ervoor gezonder gaan leven, echt alles viel mooi op z’n plek. Dan ben ik naar de kunsthumaniora in Antwerpen gekomen om een zevende jaar pop/rock/jazz te doen. Vervolgens heb ik er een tweede zevende jaar gedaan: musical. Dat was een superfijn jaar en de kunsthumaniora heeft me bijna letterlijk naar Fontys in Tilburg gestuurd. Daar ben ik via de audities dan binnen geraakt. Dat ging heel vlotjes en weeral vielen alle puzzelstukjes op hun plek.

Alles wat ik in mijn jonge jaren als hobby’s deed werd er helemaal doorgetrokken. Veel dans, muziek en zang. Tijdens mijn stagejaar kwam ik bij de Efteling terecht waar ik met open armen werd ontvangen mede door mijn meertaligheid. Daar kreeg ik ook de kans om anderen te coachen. En dat is voor mij iets belangrijks, ik ben niet iemand die een plekje opeist, ik wacht tot dat ik die krijg. Sinds Idool ben ik dus eigenlijk verdwenen uit Vlaanderen, gewoon om hard te gaan werken want ik heb daar wel uitgevonden wat ik wou leren en waar ik aan moest werken. Ik ben nu nog steeds aan het werk in de Efteling, ik ben daar heel blij, want ik leer daar heel veel bij, vooral contact met publiek. Ik ben daar heel dankbaar voor. Dan werd ik gevraagd om een master muziektheater te doen bij Edouard Hoepelman. Daar ben ik nu dus aan begonnen, mijn eerste masterjaar is achter de rug en dat is weer zo’n mooie verrijking. Via zangcoach Pascale De Turck die me al van mijn vijftiende kent, hoorde ik dat Kiss of The Spiderwoman ging spelen en ben ik auditie komen doen. Op die audities zag ik dan zoveel bekenden terug en ik was een beetje onder de indruk. Want dat zijn allemaal mensen die hier al een vaste voet aan de grond hebben hier en dat telt toch altijd mee in ons vak. Maar toch heb ik de rol gekregen! Het is echt een droomrol voor mij.

Hoe meer ik me erin stort, hoe meer ik besef dat Aurora heel belangrijk is voor mij

Wat betekent die rol voor je?

Enorm veel! Je moet de historiek van het verhaal bekijken. Manuel Puig, de auteur van het boek, was helemaal in de ban van Rita Hayworth. Voor mij is zij het eerste grote vrouwelijke idool op het podium. Ze was fantastisch. Eigenlijk heel mensenschuw, maar eenmaal op het podium was ze op haar plek. Dan straalde en danste ze als geen ander. Ik heb altijd gehoopt zo te kunnen zijn. De rol van Aurora is op haar gebaseerd en dat is emotioneel heel belangrijk voor mij. Daarbovenop komt dat de eerste die de rol speelde, Chita Rivera, speciaal uitgekozen is omdat de rol vraagt om een persoon met een grote presence op het podium en de juiste stem. Daarna mocht Vanessa Williams het spelen en met haar ben ik ook opgegroeid. Het is voor mij dus een enorme eer dat ik deze rol kreeg, want ik kijk enorm op naar die dames en ik voel mij nog niet even goed als zij. Dat zal ik ook nooit zeggen van mezelf, maar ik ben wel een harde werkster, dus ik zal mijn uiterste best doen om de rol te leren en hem me eigen te maken en zodoende Manuel Puig zijn wens te vervullen met de rol. Ik heb het boek gelezen, ik ken de film, ik weet zijn bedoeling, ik heb er een hele research achter gedaan. Je ziet dat ik er heel erg mee bezig ben, maar ik vind dat gewoon fijn om te doen omdat de rol dan nog meer betekenis voor mij krijgt. Hoe meer ik me erin stort, hoe meer ik besef dat Aurora heel belangrijk is voor mij.

Kende je InTeam reeds voor je auditie kwam doen?

Ja, van Blood Brothers ,want ik ken Jeroen Logghe heel goed. Hij heeft dezelfde opleiding als ik gedaan in Tilburg, hij zat een jaar onder mij. Maar hij had wel meer ervaring, want hij had al in Brussel gestudeerd. We hadden onmiddellijk een klik op school en we vinden dat als wij samen op de foto staan, we elkaar tien keer mooier maken! (lacht). Hij kwam me halen voor deze auditie. Ik had hem gezien in Blood Brothers en was heel trots op hem. Hij straalde echt in die rol en deed dat echt goed! Het was heel lief van hem dat hij me kwam aansporen om auditie te komen doen.

Ken je veel van je medespelers?

Brent, die zat een jaar boven me in Tilburg. Ik was daar heel goed omkaderd (lacht). Ik vind Brent ook een heel mooie speler, heel oprecht altijd. Hij is ook perfect voor de rol van Molina. Heel leuk om onze nauw verbonden rollen samen te spelen.

Het is echt een dansmusical; een totaalpakket waar zang, dans en spel dikwijls samenkomt, dus de conditie moet heel goed zitten

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Het is een voorstelling die je niet mag onderschatten. De mensen denken vaak dat het een muziektheaterstuk is omwille van de prachtige muziek. Maar het is echt een dansmusical; een totaalpakket waar zang, dans en spel dikwijls samenkomt, dus de conditie moet heel goed zitten. Aurora, de spinnenvrouw, is een heel fragmentarische rol. Dat is een heel interessante zoektocht. Ik moet haar vinden, wie is ze en hoe passen al die fragmentjes samen? Het is sowieso een heel fijne rol; ze zingt, ze danst en ze acteert. Het is een heel mooi cadeau! Daarbovenop ben ik nog niet eens klaar met studeren en ik krijg deze kans al, op zich is dat ook een challenge. Maar ik heb er heel veel zin in!

Wat is er nodig om met een goed gevoel terug te kunnen kijken naar deze productie?

Dat is een moeilijke want dat hangt van veel af en tegelijk ook niet.  Als ik kan genieten op het podium van iedereen die om me heen staat en van wat ik doe, dan zal het voor mij geslaagd zijn!

Kiss of The Spiderwoman speelt van 30 augustus tot en met 15 september in het Fakkeltheater te Antwerpen. Tickets en meer informatie vind je op www.inteam-producties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier