A Chorus Line


Op maandag 21 november ging in het Zaantheater te Zaandam A Chorus Line in première. Producent Dommelgraaf & Cornelissen brengt na een afwezigheid van 15 jaar deze schitterende ode aan het stresserende auditieleven van dansers terug naar het Nederlandse publiek. Musical Vibes was aanwezig.

chorus2

Sterk teamwerk

A Chorus Line vertelt het verhaal van 17 dansers die moeten vechten voor twee keer vier plaatsen in de volgende grote Broadwayproductie. Zach (Edwin Jonker), de strenge regisseur poogt de beste acht te selecteren, bijgestaan door zijn onvermoeibare assistent Larry (Peter Van Dosselaer). De druk in dergelijke audities is enorm voor de dansers. Ze worden tegen elkaar uitgespeeld en ieder wordt zich bewust van zijn zwakkere punten. Wie zal de baan krijgen, wie valt er af? Iedereen heeft zo zijn reden om het te willen maken.

Alle zielenroerselen die men zich kan inbeelden bij die jonge mensen worden aangehaald in de verschillende karakters

Het decor geeft heel mooi een kale repetitieruimte weer. Enkele lijnen op de grond en de muur verwijzen naar A Chorus Line, de enorme wandspiegel geeft een extra dimensie aan de openingsscène. Dat is een spetterende opener, een ongelooflijke energie rolt zo van het podium de zaal in. Deze energie is een rode draad doorheen de hele show. De dansers hebben er precies een overschot aan en delen dit voluit met de zaal. Doorheen de voorstelling krijgt ieder personage zijn ‘time to shine’. Alle zielenroerselen die men zich kan inbeelden bij die jonge mensen worden aangehaald in de verschillende karakters. Tegelijk blijft Zach zoeken naar de beste dansers.

chorus

A Chorus Line is duidelijk sterk teamwerk. Hier kan je moeilijk als enkeling schitteren. Het mooiste bewijs hiervan zijn de talrijke groepschoreo’s en samenzang. Beide zijn heel strak en puur afgewerkt en tillen deze voorstelling een trapje hoger. Dit kan helaas niet gezegd worden van alle solo’s. Het is ook jammer dat de balletspiegels niet vaak gebruikt worden. Telkens wanneer ze verschijnen, geven ze een prachtige visuele verrijking. Hierdoor voelt het decor dikwijls kaal aan wanneer ze er niet zijn. Een absolute topper is het lichtplan. Het verstrekt een verrukkelijke ondersteuning, heeft kracht en blijft te allen tijde ondergeschikt aan de acteurs.

De dansers blazen je omver met de energie die ze met een constante stroom blijven aanvoeren.

Edwin is een goede regisseur, kort, afstandelijk, maar toch met een hart. Maar de sterren zijn de dansers. Ze blazen je omver met de energie die ze met een constante stroom blijven aanvoeren. Al hun verhalen zijn heel herkenbaar en nemen je emoties mee op sleeptouw. Vrolijk, verdrietig, het hele gamma komt langs. Allemaal goede redenen om naar deze mooie show te gaan kijken!

chorusscene

A Chorus Line speelt nog tot en met 9 april 2017 doorheen heel Nederland. Meer informatie en tickets vind je op www.achorusline.nl.

Door Patrick Defort

Foto’s: Roy Beusker/Annemieke van der Togt